Prinsessornas lekstuga

Prins Carl med familj flyttade år 1909 till det nybyggda sommarresidenset Fridhem i Östergötland. Redan året därpå presenterade tidskriften Idun döttrarnas första lekstuga i residensparken. Enligt reportaget var lekstugan gulmålad och inredd med ett kök där det fanns »en riktig spis« och ett rum möblerat med »en riktig salsmöbel af furu i ljusgrön lackering«.

Den äldsta dottern, prinsessan Margaretha, fyllde 11 år och lekstugan var en födelsedagspresent. Inför reporterns besök skurade prinsessan och hennes yngre systrar prinsessorna Märtha och Astrid »lekstugan fin« och födelsedagsbordet hade de »dukadt med en stor sockerkaka, omgifven av prästkragar och med elfva ljus nedstuckna i sin mjuka läckerhet. Och en stor, stor skål med gräddkarameller···«. Födelsedagsfesten fotograferades (se bild).

I mitten av 1910-talet byggs en ny vitrappad och ytterst välutrustad lekstuga till de tre prinsessorna och deras lillebror prins Carl i parken vid Fridhem.

Jag är lycklig ägare av denna lekstuga som tillhörde Sveriges prinsessor Märtha, Margaretha och Astrid i början av 1900-talet. Den har ett rum och kök. Här har tidigare funnits en liten vedspis och jag letar nu efter en sådan.

När jag tog över den hade den stått utan underhåll och jag har nu fått renovera den men den ser ut precis som den gjorde då. För att läsa mer om lekstugor Lekstugearkivet

Min/prinsessornas lekstuga finns även omnämnd i boken Lekstugor som är skriven av Eva Löf. En bok som är mycket värd att ha.

 

 

Födelsedagsfesten när prinsessan Margaretha fyllde 11 år

Så här såg lekstugan ut när jag tog över den

Så här ser lekstuga ut i dag efter varsam renovering