Lyckotroll/Damtroll

Lyckotrollen tog världen med storm under 1960 och 1990-talen. Och du har väl säkert ett eller två undanstoppade där hemma? Även fast du säkert känner till Lyckotrollen (även kallade penntroll), vet du kanske inte hur de skapades? Filmen Trolls ger nu Lyckotrollen nytt liv igen och tar dem tillbaka till rampljuset. Nu är det alltså dags att gräva djupare i mysteriet bakom de första Lyckotrollen, ett mysterium som tar sin början i det avlägsna norra Danmark…

Thomas Dam

90 år gammalt troll

Det var under 1930-talet – längs Limfjordens norra strand i Nordjylland – som en fattig träsnidare tillverkade en enkel gåva till sin dotter Lila. Thomas Dam som var son till en fiskare, hade en bild av hur han ville att ett troll skulle se ut och använde materialen trä och ull från trakten för att kunna skapa det första Lyckotrollet. Thomas Dam ville att hans troll skulle skilja sig lite från de traditionella skandinaviska trollmyterna, där trollen antingen såg arga, elaka eller farliga ut.

Lyckotrollet – fult men ändå charmigt

Det dröjde inte länge innan alla i den lilla staden Gjøl där Thomas Dam och hans familj bodde ville ha en handgjord trolldocka. Under några år skapade Thomas Lyckotroll av naturliga material men under 50-talet började han skapa de Lyckotroll som vi känner till idag – på Dam Troll-fabriken i Gjøl. Lyckotrollen hade en perfekt kombination mellan charm och fulhet – och folk älskade det.

Själv hade jag ett damtroll med vitt långt hår som jag älskade att kamma. De här trollen doftade så gott så man hade dem under näsan nästan hela tiden. Min mamma virkade och sydde kläder till mitt älskade troll. Har fortfarande det kvar i mina gömmor.

Här ser ni hur trollen görs i dag, i massor….