Dockskåp

Dockskåp, även kallat dockhus är en modell av ett hus eller lägenhet som används för att leka med dockor. Det kan likna en låda utan front och tak eller likna en byggnad som saknar framsida för att utrymmena ska vara lättåtkomliga. Rummen möbleras med miniatyrmöbler och smådockor i passande storlek. Leken i denna miljö möjliggör rollspel för små barn i vilka de lekfullt kan efterskapa sin egen bostads- och familjesituation. Leka genom självupplevda eller påhittade situationer.

Det finns även dockskåp som är möblerade i olika epokers ståndsmiljö. Det kan utgöra konstföremål för samlare snarare än leksaker för nutidens barn. För barn kan det vara användbara för att lära sig historia.

Att inreda dockskåp, tittskåp och miniatyrmiljöer är en hobby för många vuxna, den vanligaste skalan är 1:12. Det finns alltifrån de som använder ”skräp” och skrot till de som använder mer exklusiva material för sin hobby. Många bygger en miljö som finns i verkligheten i liten skala. Kanske sitt eget drömboende eller kanske sitt forna barndomshem. Det finns speciella butiker för material och miniatyrer. Det anordnas också mässor, utställningar för dockskåp och miniatyrer. Nu för tiden är det ju många, precis som jag, som visar sin samling på internet. Här kan jag sitta i timmar och vandra runt i dockskåpens värld.​

Dockskåp är fascinerande med sina miniatyrer, flickors fantasier och drömmar om hur de kommer att möblera sina hem följer dem senare i livet. De äldsta dockskåpen i Europa är från slutet av 1500-talet och finns fortfarande bevarade och tillhörde ofta blivande drottningar.

​De var påkostade och skapades i första hand för vuxna och inte för lek. Många av de tidigaste dockskåpen var ansedda som kostbara utställningsföremål. De flesta dockskåpen gick under mottot ”se men inte röra!” Drottning Mary och den ryske tsaren Peter den store var båda samlare av dockskåp med dyrbar utsmyckning och inredning.

På 1600-talet hade dockskåpen en pedagogisk funktion, renodlade uppfostringsredskap. Med rikt utrustade kök skulle små flickor lära sig hur ett kök skulle skötas. Många är de dockskåp som är kopior av fullstora hus, dessa beställdes av överklassen som detaljerade kopior av de hus de bodde i. Dockskåpen med dess interiör och exteriör har alltid speglat tidsandan. Här kunde adelsflickor lära sig bli husfruar genom att stöka runt med en dockköksa i ett dockkök..

Efter andra världskriget blir dockskåp en leksak och flyttar in i barnkammaren.

Den svenska dockskåpstraditionen har aldrig varit så stark som den på kontinenten. I Sverige var dockskåpen just skåp i tre-fyra våningar och inte hus.

Dockskåp handlar mycket lite om dockor, men desto mer om hem, rum och iscensättning. Att kika in i dockskåp från olika tider är ungefär som att titta i gamla heminredningstidningar. Allt i miniformat. Här kan man skapa sitt drömhem.

Läs mer»