Vem har inte lekt med en Barbiedocka???

Det har i alla fall jag och jag har min älskade Barbie kvar från 1960-talet med låda, väska och en massa tillbehör.

Barbiedockan introducerades 1959, en docka som ser ut som en ung kvinna. Till skillnad från dockor som föreställer småbarn, som kan användas för att leka omvårdande, till exempel mata, byta blöjor eller natta, används barbiedockan mest för mode och skönhetsvård. Det finns en mängd olika kläder, stilar och accessoarer avsedda för denna docka, ungefär som en tredimensionell klippdocka. Hon har också fyra systrar, Skipper som är i tonåren, Stacie som är 7-11, Shelly som är 3-5 och Krissy som är baby och den minsta.​

Ruth Handler fick idén till Barbie, eftersom hennes dotter Barbara hellre lekte med klippdockor än traditionella dockor. Därför köpte hon dockan när hon var i Tyskland. Dockan Lili, som var baserad på en pornografisk tecknad serie, var inte avsedd för barn, utan såldes som en skämtleksak för män på barer och i tobaksaffärer. Ruth Handler har dock aldrig erkänt att hon var inspirerad av, och ville absolut inte diskutera detta.

Barbiedockan är för övrigt uppkallad efter paret Handlers dotter Barbara som kallades för Barbie, något hon aldrig uppskattade. Det fanns även en son i familjen, vid namn Ken. Barbieklubben i Sverige startades av Mona Sahlin som i skrivandets stund är ordförande i Socialdemokratiska Arbetarpartiet.​

Teresa: Ljus hy, brunhårig, bruna eller gröna ögon. Hon är en av Barbies kompisar som oftast bär grönt eller blått.

Midge: Ljus hy, rött hår, blå eller gröna ögon. Vän till Barbie.

Christie: Mörk hy, bruna eller ljus orange/gula ögon och mörkbrunt hår eller svart. Är också en av Barbie´s kompisar. Brukar bära orange eller blått.

Kelly/Shelly: Blond, gröna eller blåa ögon och ljus hy. Är Barbies lillasyster, runt 3-6 år gammal. Kelly Roberts heter hon, men kallas Shelly i Sverige. Varför är nog ingen som vet.

Skipper: Skipper Roberts har kommit upp i tonåren och har mycket kul. Hon går på roliga ställen med sina kompisar. Hon har blont hår, blå ögon och ljus hy. Barbies syster.

Stacie: Stacie Roberts är blond, blåögd och har ljus hy precis som sina systrar Barbie, Kelly/Shelly och Skipper. Stacie har vänner som kallas Lila och Janet som hon ofta är ute och leker med.

Krissy: Krissy Roberts är Barbies minsta syster.

Todd: Todd Roberts är Barbies lillebror, hans tvillingsyster är Tutti Roberts, så de är sju syskon sammanlagt. Det har alltid funnits misstankar om att Stacie och Tutti är samma person. Men enligt boken ”Barbie En 40-års kavalkad med mode, minnen och magi” är de inte samma. Men det går att diskuteras lika länge som om hönan kom före ägget. Med andra ord finns det frågor där inget svar är fel eller rätt, bara olika uppfattningar!

Ken: Barbies pojkvän. Den tidigaste Ken Carson finns både som mörkhårig och blond. Hans bror heter Tommy.

Den mörkhåriga killen som ofta förväxlas med Ken är, pojkvän till Barbies bästis Midge.

Blaine: 2002 kom Blaine in i Barbies liv och då dumpades Ken.

2008 försvann Blaine och Ken Carson kom tillbaka.

Barbie är en mycket välkänd docka över hela världen. Det finns även hushållssaker till dockan. Barbie finns även i tidningar och filmer.​

Barbie har kritiserats för att sprida ett orealistiskt kroppsideal. Det har hävdats att hon är så smal att alla hennes inre organ inte skulle fått plats i henne om hon varit levande, och att ungdomar som vill se ut som barbiedockor kan drivas till anorexi och andra ätstörningar.

Det finns teorier på att om Barbie hade varit människa hade hon varit 180 cm lång och vägt 39 kg.​

Det är inte bara barn som leker med Barbie, hon är ett populärt samlarobjekt också. Det finns många vuxna män och kvinnor som betalar stora summor pengar för att få just en viss accessoar, docka eller ett speciellt plagg. Många av dessa samlare designar också själva barbiedockor. På 1970-talet hade Barbie också två andra syskon, Tutti och Todd, men deras produktion slutade snart.

För samlare finns flertalet böcker som bra referensmaterial. Det finns även bra sidor på internet där dockor från olika år beskrivs. Även om dockans kropp är märkt ”1968” betyder det inte att dockan är tillverkad då. Däremot är själva modellen för den kroppstypen designad under det året, medan dockan i sig kan vara betydligt yngre.

Det finns olika begrepp inom Barbiesamlarvärlden, begrepp som uttrycker i vilket skick Barbiedockan är;

NM = Near Mint M = Mint MIB = Mint In Box NRFB = Never Removed From Box

Mint in box betyder att dockan är i nyskick trots ålder och att hon varit urplockad från lådan som hon legat i och att lådan följer med. NRFB betyder att dockan aldrig varit urplockad från lådan.

Jag har efter att jag började samla hittat en och annan ny docka och tillbehör. I nuläget koncentrerar jag mig på dockskåp i första hand men nog finns intresset hos Barbie. Hmmm….