Nolbyn Värmländskt Hanverk
Detta hus finns på American Swedish Institute i Minneapolis (foto: C Kainu)
Värmländskan Berith Bergström (1896-1979)
Tillsammans med sina brorsbarn började Berith Bergström skapa en miniatyrby på en udde vid Lertorpet norr om Filipstad. Byn byggdes med barndomsbyn Bodsjön som förebild och miniatyrerna blev de första som kom att fylla hennes dockskåp. Eftersom den lilla byn på sin udde låg norr om bostaden, kallades den för Nolbyn.
Hon var nummer 11 av 12 barn och växte upp i Bosjön utanför Filipstad. Hon flyttade till Stockholm men längtade tillbaka till sitt Värmland. 1940 byggde hon Villa Edros, en kopia av en av flyglarna på Skogaholmsgården på Skansen. Här tillbringade Berith Bergström och hennes systrar Ragnhild och Ingrid mycket tid. När Berith Bergström avled 1979 blev stiftelsen Albert och Maria Bergström ägare till Villa Edros.
Berith Bergström var bland annat utbildad vid det som var dåtidens Konstfack och i Wien. Hon skapade tapeter och designade sina miniatyrmodeller, som var i skala 1:10.
Vid själva möbelbygget hade hon hjälp av Calle Gustafsson som arbetade med sticksåg och Gustav Dahlström som gjorde miniatyrer av kandelabrar och lampor till dockskåpen. Calle Gustafssons fru Anna målade möblerna.
Även systrarna sattes i arbete. Det sägs att de till och med virkade grytlappar med hjälp av knappnålar.
Berith Bergström hade åren 1938-1973 en affär , sin ”Lilla Bod”, i Stockholm. Hon tog emot beställningar och återskapade hem i miniatyr. Idéerna till ritningarna fick hon från sin omgivning i verkliga livet och förminskade noga till skala 1:10. Berith Bergströms miniatyrer har visats på utställningar i såväl Tyskland som USA. Under tiden hon hade affär i Stockholm var prinsessan Sybilla en av kunderna och köpte ett dockskåp till Hagasessorna. Ni kan läsa mer om Nolbyn i boken Dockskåp & Miniatyrer/Birgitta Lindecrona.