Lundby

Svenska företaget Lundby har varit med sedan 1947 och tillverkar än idag det mest sålda dockskåpen i världen. Märket Lundby ägs nu av det svenska företaget Micki Leksaker, som även de tidigare tillverkade dockskåp under eget namn. Lundbys dockskåp hade tidigare namn efter svenska städer. Ett dockskåp som inte är lika känt nuförtiden är dockskåpet Norrland. Storsäljaren Göteborg ser likadan ut idag som när det först började produceras, men kallas idag för Småland. Dockskåpet Stockholm började produceras på 1970-talet och hade en mer elegant överklasstil på möblerna som var tänkt att intressera den utländska, framförallt amerikanska, publiken mer. Populärt kallades Stockholmshuset för Dallasvillan efter den dåvarande populära tv-serien.

Från en Lundbykatalog från 1985: ”Här får fantasin spela fritt tillsammans med ett visst mått av ordning och reda.”

Lundby presenterar ett hedonistiskt terrasshus 1967. Under 1970-talet ser man motivtapeter och heltäckningsmattor, ett garage inbyggt i huset, brunt kakel och furumöbler.

1981 kommer Lundby med det amerikainspirerade nyrika huset Manor, dockhuset med tio rum. Så långt från det svenska kataloghuset man kunde komma, flärd och lyx för en ny såp-operatid.

Under 1990-talet dalade populariteten för dockskåp, men i dag (2008) hävdar Micki, som köpte Lundby 1997, att man säljer fler dockhus än på länge. Dockskåpen kanske passar perfekt in i en tid där barnens föräldrar är maniskt upptagna med att skapa de perfekta hemmen i skala 1:1.​

2005 började Micki sälja Stockholmshuset igen, nu dock med moderna IKEA-reproduktioner. Bland annat bäddsoffan Klippan. Det finns även moderna tillbehör såsom platt-tv, bubbelbad och hottub som tillval. Lundbys framgång ligger i att de har haft förmågan att analysera inredningstrender och snabbt få ut dessa i dockskåpsformat. Lundbys dockskåp är i skala 1:18. Från början tillverkades möblerna i trä, men numera är plast det dominerande tillverkningsmaterialet.
Det senaste tillskottet av Lundby dockskåp är ”Gotland” som började säljas 2008, Stockholm och Småland. Det utformas nya dockhus år efter år efter trenderna som gäller just då.

Här kan du läsa mer om Lundby 

Inga resultat hittades

Sidan du begärde kunde inte hittas. Försök förfina din sökning eller använd navigeringen ovan för att lokalisera inlägget.